TOFU PO SEČUÁNSKU NA ZPŮSOB MA-PCHO - Original Chinese Recipes

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

TOFU PO SEČUÁNSKU NA ZPŮSOB MA-PCHO

Recepty
TOFU PO SEČUÁNSKU NA ZPŮSOB MA-PO

1 balíček chlazeného tofu asi 250 g, 5 dkg pórku nebo natě jarní cibulky nebo obojí, 1 lžíce jemně nasekaných ča-cchaj (můžeme vynechat), 1 zelená lusková paprika, několik stroužků česneku, 1 lžička chilli omáčky, špetka mletého sečuánského nebo černého pepře, 1 lžička pálivého oleje,
1 lžička cukru nebo medu, 2 lžíce sójové omáčky, 3 až 4 lžíce oleje, sůl, 1 lžička máčeného škrobu, 1 lžíce šaosinského Shaoxing rýžového vína.

Tofu nakrájíme na kostičky přibližně o velikosti 1 x 1 x 1 cm. V pánvi na středním ohni ohřejeme olej, do horkého vložíme paprikový lusk nakrájený na malé kostičky (velké asi jako tofu). Smažíme asi 1 minulu, přidáme chilli omáčku a utřený česnek a smažíme dále. Jakmile ucítíme pikantní vůni, vložíme kostičky tofu, ča-cchaj, sójovou omáčku a cukr nebo med (pokud máme při ruce šaosinské víno, přidáme 1 lžíci), směs dobře promícháme - tentokrát se nemusíme obávat, že se křehké tofu poněkud rozdrolí, podle chuti ještě osolíme, přilijeme 1 naběračku teplé vody, přikryjeme poklicí, podusíme na malém ohni asi 3 až 4 minuty, aby tofu vsáklo chuť a vůni ingrediencí.

Potom přidáme pórek nakrájený na proužky, zalijeme roztokem bramborového nebo kukuřičného škrobu s trochou vody a  vařečkou pomalu a jednosměrně jednou nebo dvakrát zamícháme, vznikne řídká omáčka sklovitého vzhledu. Polijeme pálivým olejem, dáme na talíř, posypeme pepřem, a pokrm, který podáváme teplý, je hotov.


Historie
V polovině devatenáctého století v provincii S´čchuan ve městě Chengdu [Čcheng-tu] za severní bránou u mostu zvaného Wanfu stálo malé občerstvení, kde se zastavovali poutníci, nosiči, dělníci a návštěvníci z blízkého trhu, aby si zde odpočinuli, osvěžili se čajem nebo pojedli prostý pokrm. Majitelem tohoto občerstvení byl pan Chen [Čchen] se svojí manželkou, kterou nikdo jiný v okolí nenazýval jinak než Chen Ma-Pcho, protože měla obličej poďobaný od neštovic ("Ma" znamená v čínštině jizvy od neštovic a "Pcho" je označení starší ženy). A právě Chen Ma-Pcho připravovala unaveným poutníkům prosté pokrmy pro nasycení. Nejčastěji nabízela dušené tofu se zeleninou a rýží. V občerstvení pana Chena se často také zastavovali nosiči oleje, aby si odpočinuli a pojedli své každodenní jídlo. Tito nosiči vždy po vylití oleje u odběratele hadrem vytřeli nádoby po oleji a tak po určité době z nich získali dostatek oleje, aby ho mohli vyměnit nebo prodat za tofu a kousek hovězího masa. Tofu, hovězí maso a olej pak přinesli k Chen Ma-Pcho, která jim z těchto surovin připravila pokrm. Bylo již dílem okamžiku, aby tvořivá povaha Chen Ma-Pcho připravila nosičům pokrm, který jim opět navrátil sílu k další práci a zároveň výrazně povzbudil jejich chuťové buňky. Brzy se rozkřikla zvěsť o výborném tofu, které dělá paní Chen Ma-Pcho a lidé ze širokého okolí sem začali chodit na "Ma-Pcho Tofu". Dnes je tento pokrm jedním z nejtypičtějších pokrmů provincie S´čchuan a jeho věhlas se dále rozšířil do celého světa.




Bez komentářů
Flag Counter
Print Friendly and PDF
Email this page
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky