Čínu vaří mistři - Original Chinese Recipes

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:


(GO TO) Přejdi na:
(Medicinal herbs) LÉČIVÉ BYLINY PODLE NEMOCÍ
(Donate) PŘÍSPĚVKY
PÁNEV WOK
KONEC STRÁNKY


Čínu vaří mistři, po tisíciletí. Vaření Číny po česku nebo jinak nikdy nemůže být ono.
ORIGINÁLNÍ RECEPTY! ZAHRNUTA I BOHATÁ VEGETARIÁNSKÁ KUCHYNĚ!
Nejrozsáhlejší kuchařka originální čínské kuchyně. Příspěvky jsou vítány! Originální čínské recepty, podle kterých snadno uvaříte doma. Přípravy pokrmů dle postupů čínských kuchařů. To není všechno, máte přístup i k receptům italské a mezinárodní kuchyně, k léčivým bylinám na konkrétní nemoc nebo zdravotní potíže bez studování herbářů.

Drůbeží recepty čínské kuchyně v PDF - 150 CZK - obdržíte na Váš email PDF kuchařku "Drůbeží recepty čínské kuchyně", celkem 66 receptů. Obsaženy i alternativní dietní recepty za použití vody místo oleje, buďto použijeme olej nebo vodu. Přitom pokrmy zůstávají stále stejně chutné.

Přístup ke všem receptům čínské, italské a mezinárodní kuchyně+lečivé byliny podle nemocí+PDF kuchařka "Drůbeží recepty čínské kuchyně" na váš email - příspěvek min. 200 CZK a výše (10 EUR ...)

Příspěvky jsou vítány! Děkuji. Pokud oceníte mou práci, příspěvky, min. 200 CZK a výše (10 EUR ...), posílejte na účet číslo 670100-2200299560/6210 (mBank), případně mi můžete psát na email: stanislav.kadlec@centrum.cz . Tento email je i účtem u PayPal jako alternativa zaslání příspěvku.


Jsou zde originální čínské recepty, podle kterých snadno uvaříte doma, včetně originálních postupů čínských kuchařů. A to není všechno, budete mít přístup i k receptům mezinárodní kuchyně, italské kuchyně, k originálnímu výběrů léčivých bylin podle nemocí nebo zdravotních potíží, a to ihned a bez studování herbářů. Přeji vám příjemné zážitky. Ukázka tisku receptu v příspěvkové verzi.



MOMENTÁLNĚ 366 ČÍNSKÝCH RECEPTŮ.
AKTUALIZOVÁNO 29-01-2018
Kliknutím na obrázek přejdete na stránku receptu.
LÉČIVÉ BYLINY PODLE NEMOCÍ A POTÍŽÍ

U všech herbářů je jeden velký problém, a to, že není řazen podle druhu nemoci, takže musíme pracně vyhledávat jednotlivé byliny a doufat, že jsme vybrali tu správnou, kterou na určitou nemoc potřebujeme.

Skutečně trpící nemocní, kteří nemají mnoho zkušeností s léčbou bylinami, musí opakovaně prolistovat herbáře, aby našli bylinu nebo byliny vhodné pro léčbu svých potíží, pochopitelně jen tehdy, pokud existují. To je pochopitelně dlouhotrvající námaha, která je při potížích dvojnásob obtížná.

A tak vznikl můj online Herbář podle nemocí a potíží. Při své mravenčí a dlouhotrvající práci se mi podařilo vytvořit tento jedinečný Herbář podle nemocí a potíží, který na internetu neexistuje. Uvedený seznam nemocí a potíží vznikl ze samotných herbářů podle toho, co se nabízí.

Je tedy možné si vybrat:

Alergie, Amputace, Analgetikum, Anémie, Angína, Angina pectoris, Antibiotika, Antioxidant, Antiseptika, Artritida, Artróza, Astenie, Astma, Ateroskleróza, Autoimunitní, Bakterie, Blahodárné účinky, Bodnutí hmyzem, Bolesti, Bradavice, Bronchitida, Buzení, Celulidida, Cévy, Crohnova choroba, Cukrovka, Cystitida, Červi, Dech, Demence, Deprese, Desinfekce, Detoxikace, Děloha, Dna, Duševní aktivita, Dvanácterník, Dýchací orgány, Ekzém, Epilepsie, Fimóza, Gynekologické, Hemoroidy, Hlasivky, Hlava, Hleny, Hltan, Hnití a kvašení, Hojení, Horečka, Hubnutí, Hysterický záchvat, Choresterol, Choroby, Chřipka, Chudokrevnost, Chuť k jídlu, Imunita, Infekce, Inhalace, Ischias, Játra, Játra s orgány, Jedovaté látky, Jizvy, Kardiovaskulární, Kašel, Katar, Kloktání, Klouby, Kojení, Kolika, Končetiny a svaly, Konečník, Kornatění tepen, Kosti, Koupel, Kouření, Krev, Krk, Krvácení, Křeče, Křečové žíly, Křivice, Kůže, Kvašení, Látková výměna, Ledviny, Ledviny s orgány, Lupénka, Lymfatický systém, Malomocenství, Melta, Migréna, Mícha, Mikroby, Močopudný účinek, Močové cesty, Mozek, Mrtvice, Nádory, Nadýmání, Nachlazení, Náměsíčnictví, Návaly, Nehty, Nechutenství, Nervy, Nespavost, Nevolnost, Obezita, Obranyschopnost, Obrna, Oči, Odřeniny, Omlazení, Omrzliny, Opar, Opilství, Opuchlina, Organismus, Osteoporóza, Otoky, Otrava, Paměť, Panika, Paraziti, Parkinson, Pásový opar, Peristaltika, Pleť, Plíce, Plísně, Plynatost, Pocení, Pohmoždědiny, Pohrudnice, Pomočování, Popáleníny, Poranění, Prevence, Projímadlo, Prokrvení, Proleženiny, Prostata, Prsní bradavky, Průdušky, Průjem, Přepracovanost, Psychika, Rakovina, Rány, Redukční dieta, Rekonvalescence, Revma, Rozedma plic, Rýma, Řeč, Sedativa, Sexuální libido, Sítnice, Skleróza, Slezina, Slinivka bříšní, Sliznice, Slzení, Spánek, Srdce, Stáří, Stolice, Střeva, Svaly, Škrkavky, Škytání, Štítná žláza, Tělesná slabost, Tkáň, Tlak, Toxemie, Toxiny, Trávení, Tuberkulóza, Tvář, Tyfus, Učení, Únava, Ústa, Uši, Úzkost, Uzliny, Vaječníky, Varlata, Viry, Vitalita a výkonost, Vlasy, Vnitřní orgány, Vředy, Vši, Vyrážky, Výtoky, Vytrvalost, Zácpa, Záducha, Zahlenění, Záchvat, Záněty, Zápal, Zápach z úst, Zapařeniny, Zastaralé choroby, Závratě, Zevně, Zlomeniny, Zranění, Zrak, Zuby, Zvracení, Žáha, Žaludek, Žíly a cévy, Žlázy, Žloutenka a Žlučník.

Já sám, jako autor, jej často používám a nemusím si pracně vzpomínat jakou bylinu potřebuji. Je pochopitelné, že na tento Herbář podle nemocí a potíží si vyhrazuji autorské právo. Děkuji za pochopení, Stanislav Kadlec.

Budeme například chtít si vylepšit pleť, zbavit se pigmentových skvrn, vyléčit si cukrovku, vyléčit prostatu nebo rozedmu plic, najít sexuální libido, pročistit si játra a ledviny, hledáme zaručenou a nenásilnou redukční dietu, která je  ověřená a na internetu není, no, a hledejme. Bylo by to těžké, že? Vašimi příspěvky mou práci oceníte.

V seznamu si najdeme svou nemoc nebo jiný problém a ihned uvidíme léčivé byliny, které nám pomohou! Pouhým kliknutím si vybereme léčivou bylinu, kterou potřebujeme. Dalším odkazem a kliknutím na bylinu, přejdeme na stránku podrobného popisu byliny včetně odkazů na internetové obchody, kde si bylinu můžeme koupit.



V současné společnosti se opomíjí léčivé rostliny. Přitom jejich účinky mají tradici po tisíciletí a zdaleka ne všechno lze nahradit chemickými léky. K léčbě léčivými rostlinami se uchylujeme tehdy, kdy chemie nestačí a ta bohužel nestačí hodně často. Všimněme si, že i lékárníci si při bolení hlavy nevezmou běžný chemický prášek na bolení hlavy, a buď bolest překonají, nebo si vezmou ten správný bylinný čaj. Chemie se prostě bojí, protože o tom vědí své a víc než my běžní lidé. Nesmíme však přitom opomíjet případy, kdy se bez chemie neobejdeme, i když spásu potom stejně nakonec hledáme v bylinách. Léčba bylinami (fytoterapie) má tisící letou tradici. Již od pravěku sbírali lidé listy, květy, plody nebo kořeny a testovali je, popisovali účinky, a z generace na generaci si předávali tyto cenné vědomosti. Díky za to!

Využívání rostlin v lékařství je tedy stejně staré jako lidstvo samo. Každá bylina je malou chemickou laboratoří. Proto vedle hlavního specifického účinku, tedy proti něčemu, byliny vždy vykazují ještě nespecifické, všeobecně posilující a léčivé účinky, které jednotlivé chemické látky, byť přírodního původu, vykazovat nemohou. Existují archeologické nálezy, které dokazují, že se bylinami lidé léčili už před více než 60 000 lety.

Pro hodně lidí budou léčivé rostliny vždy zajímavé, a to jak nyní, tak i v budoucnu, a budeme se vždy zajímat o možnosti léčby léčivými bylinami, obzvlášť, když ve velkém množství případů při léčbě tzv. moderními chemickými léky, jsou tyto čistě chemické léky pro mnohé obtíže a nemoci málo účinné nebo i neúčinné. Přírodu prostě nelze vždy zkopírovat do chemických vzorců. Až do dnešních časů vědci dosud bádají a dosud nezjistili, proč tyto přírodní léčivé rostliny a byliny fungují, a proto je až do dnešních časů stále studují a zkoumají. A to prosím trvá již po tisíciletí od počátků vývoje lidstva. Asi to nejlépe vystihuje název jednoho známého herbáře od Maria Treben "Zdraví z boží lékárny". Dokud vše nezjistíme ani za dalších tisíc let, a to asi ne, tak bude tato tzv. "Lékárna od pánaboha" pro nás všechny nenahraditelná.

Vybrané léčivé byliny nejdůležitější pro naše zdraví jsou zde popsány Léčivé byliny, jejich sběr a léčebné kůry včetně tedy i nezbytných čistících a léčebných kůr. Ve 20. století spotřeba čerstvých bylinek prudce poklesla. Kromě petrželky a pažitky neznali moderní lidé v podstatě už žádné další čerstvé bylinky, které v kuchyni používaly s naprostou samozřejmostí ještě jejich babičky. Dozvíte se tady i zajímavé skutečnosti, jak je to vlastně například s hubnutím a následným zjištěním, proč se lidé snaží, ale nehubnou. Žádné diety ani náročná cvičení! Pro mnohé z vás bude jistě i zajímavé čtení od Dr. Clarkové "Čtení o rakovině", kterou zde průběžně překládám do češtiny, a kde právě léčivé rostliny zaujímají své významné místo. Vaše názory a zkušenosti vítány.

Poznámka k dietě:
Na redukční dietu je jeden recept, který není nikde uváděn a tato dieta je velmi účinná a nenásilná. Zaměřuje se na úpravu našeho spícího metabolismu a vymyslel ji kdysi dávno známý biolog a dietolog. Za mého mládí jsem si ji vyzkoušel, když jsem poněkud nabobtnal. A skutečně, kila ubývala tak rychle, že jsem se nestačil divit. V té době jsem si nechal šít šaty u krejčího. Dobře si vzpomínám na den, kdy jsem přišel na zkoušku šatů a krejčí, který šaty na mně zkoušel a viděl, že kalhoty a sako na mně plály, mi tenkrát řekl: "Proboha, co mi to děláte?". Recept uvádím ve svém herbáři.

Dodatek:
Zjišťuji, že pro lidské zdraví jsou nejdůležitější zdravá játra a ledviny a jejich související orgány. Pokud jsou tyto dva orgány relativně zdravé, úplně zdravé nemohou být nikdy, tak dostatečně funguje i metabolismus, tedy látková výměna. U většiny lidí dostačující látková výměna "spí a dostatečně nefunguje". A o tom to je, zda jsme nebo nejsme zdraví.




Dodržujte zásadu: Když se někomu udělá nevolno, ať je to raději po pravé čínské kuchyni než po české improvizaci!

Pamatujte: Láska prochází žaludkem! Když vás někdo po přípravě čínského jídla praští, znamená to, že vás dotyčný nemiluje!



WOK A ČÍNSKÉ SMAŽENÍ

SMAŽENÍ
Čínské smažení. Jakmile jsou složky připraveny, tajemství Stir-frying (rychlého smažení) je vařit rychle při vysoké teplotě a neustále udržovat potraviny v pohybu po celém woku. Stir-frying (míchání a smažení) je rychlý a relativně zdravý způsob, jak vařit jídlo. Zahrnuje smažení tak, že je potravina nadhazována po woku při vysoké teplotě s minimálním množstvím oleje. Jakmile začneme vařit, není čas dělat nic navíc nebo hledat po skříňkách. Příprava všech složek předem je proto důležitá.

OLEJE
Pro Stir-frying používáme oleje, které mají vysoký stupeň hoření, tj. kdy smažení v oleji přechází v kouř až při vyšší teplotě. Mezi ně patří řepkový olej a arašídový olej. Olivový olej používáme jen do teplých pokrmů a salátů, kterým dodává chuť. Pokud se snažíme snížit tuk, používáme olejový sprej.



Objevíte tajemství čínského vaření a vyberete si z více jak 360 receptů pravé čínské kuchyně. Příspěvkem oceníte mou práci a získáte přístup ke všem receptům čínské kuchyně, ale dále k receptům mezinárodní a italské kuchyně. Léčivé byliny, jejich sběr a léčebné kůry, publikaci "Kuřecí recepty čínské kuchyně" 66 receptů, to vše je zahrnuto. Budete mít přístup i k publikaci, kterou překládám do češtiny, "Lék na všechny rakoviny". Mimořádně úspěšný je web "Léčivé byliny". Najdete tady i recept na redukční dietu, která je velmi účinná a nenásilná, a která skutečně funguje. Je zaměřena na úpravu našeho stále spícího metabolismu.
Příspěvky, min. 200 CZK a výše (10 EUR ...), posílejte na účet 670100-2200299560/6210 (mBank), a do poznámky k příspěvku uveďte Váš email, případně se můžete připomenou na email: stanislav.kadlec@centrum.cz . Tento email je i účtem u PayPal jako alternativa zaslání příspěvku.

Přístupy získáte pro tyto weby:

Tip:

Můžeme si najít léčivou bylinu podle nemocí nebo potíží ihned! Nemusíme brouzdat po internetu a studovat v herbářích! Tento online herbář je zcela originální a jiné herbáře vám to neumožňují!

Budeme například chtít si vylepšit pleť, zbavit se pigmentových skvrn, vyléčit si cukrovku, vyléčit prostatu nebo rozedmu plic, najít sexuální libido, pročistit si játra a ledviny, hledáme zaručenou a nenásilnou redukční dietu, která je  ověřená a na internetu není, no, a hledejme. Bylo by to těžké, že? Vašimi příspěvky mou práci oceníte.

V seznamu si najdeme svou nemoc nebo jiný problém a ihned uvidíme léčivé byliny, které nám pomohou! Pouhým kliknutím si vybereme léčivou bylinu, kterou potřebujeme. Dalším odkazem a kliknutím na bylinu, přejdeme na stránku podrobného popisu byliny včetně odkazů na internetové obchody, kde si bylinu můžeme koupit. Více informací ...



SHAOXING víno na vaření ("Hua Tiao") - Shao Xing víno na vaření je čínské rýžové víno, podobně jako suché sherry. Ale místo z hroznů, víno je kvašené z lepkavé rýže. Standardní víno na vaření v čínské kuchyni používají podobným způsobem Saké v japonské kuchyni. Víno je známé jako rýžové víno, tedy víno na vaření, Shaoxing, čínské rýžové víno, Shaohsing, Shaoxing, Shao Hsing. Rýžové víno na vaření si můžete vyrobit sami - recept uveden v plné verzi této kuchařky.

Existuje celá řada receptů na přípravu domácího rýžového vína. Žádné však neodpovídá přípravě čistého fermentovaného přírodního Shaoxing vína tak, jak se doopravdy vyrábí a má svou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. V této kuchařce je recept na jeho přípravu.

Rýžové Shaoxing víno je jasné víno vyrobené z fermentované rýže, a je známé pro svou silnou, jedinečnou chuť. Je používáno na vaření. Výroba čistého rýžového Shaoxing vína vyžaduje dobrou dávku trpělivosti, protože kvasí přibližně 30 dní. Budeme však odměněni vínem, které je stejně chutné jako pravé Shaxing víno.



Základní vybavení:

Wok - tradiční čínská pánev je z uhlíkaté oceli. Nebuďte v pokušení koupit si pánev wok s nepřilnavým povrchem, při teplotách požadovaných pro čínskou kuchyni je tato pánev nevhodná a nebezpečná při vaření vysokými teplotami. Pokud vám takový zázračný wok s nepřilnavým povrchem začne na sporáku hořet, tedy ten nepřilnavý povrch spolu s olejem, dejte pozor a nepopalte se! Vypněte zdroj tepla, přikryjte třeba prkénkem, wok nepřenášejte, nehýbejte s ním, a případně do pánve vlijte opatrně vodu. Jinak vám hrozí popáleniny až III. stupně! Tak pozor, a takový wok raději nekupujte!

Wok je srdcem každé čínské kuchyně. Klasický uhlíkatý wok (carbon steel wok) se po vaření nemyje v saponátu, ale jen pod teplou vodou metličkou nebo štětkou. Omyje se vodou, vysuší, kápne se olej a pánev se vytře pomocí papírového ubrousku pro další použití.

Postupně vzniká černý nepřilnavý povrch. Nejlépe se vaří na plynu, s kroužkem pro kulaté pánve. Originálně bývá plynový hořák posazen níže a na desce je přímo sedlo pro kulatou pánev s kulatým dnem. Pro elektrický sporák je dno woku v rovině s plotnou.

Ostatní potřeby - vidíme na obrázku.

Lopatka z uhlíkaté oceli, naběračka, podstavec na pařák, hmoždíř, ostrý čínský nůž, děrovaná naběračka nebo cedník(y), digitální váha, kroužek na plynový sporák, hrnec na vaření rýže, pařák z bambusu. Nemusíte se bát, úplně všechno nepotřebujeme!



Některé ingredience:
Odkazy: Goji - sušené plody (Kustovnice čínská). Ještě jste neslyšeli o nejzdravějším ovoci na naší planetě? Goji, nebo jinak kustovnice čínská (lycium chinensis) je ovoce, jejíž zázračné účinky na lidské tělo znali již staří Číňané před dvěma tisíciletími. Ostatní národy však goji objevili teprve nedávno. Recept: KUŘECÍ KULIČKY S PLODY GOJI

Vývar - patří sem kuřecí vývar a zeleninový vývar. Hodně čínských pokrmů se zahušťuje omáčkou se lžičkou škrobu, kde je často podstatnou složkou vývar. Odpověď na otázku, proč doma vařené čínské pokrmy často zcela neodpovídají těm, které připravují Číňané, a to i když se zvládne technika. Kromě čínských jídel domácí vývary podstatně chuťově vylepší i zahušťované omáčky u jiných pokrmů, tedy i v české kuchyni. Používání masoxu je sice rychlé, nikdy to však nebude to nejzdravější. Masox a jiné kostky obsahují glutaman sodný (zde pod názvem wej-su, případně Aji-no-moto), který není zdravý a nedoporučuje se zejména dětem. Klidně se dá v receptech, zejména vegetariánských, vynechat. Právě vlastní domácí vývar udělá tu samou službu. Recepty na pravý čínský kuřecí a zeleninový vývar jsou v této kuchařce.

Vaření a dušení v páře - pokrmy můžeme vařit nebo dusit v páře přímo na porcelánovém talíři nebo v misce. Například Kuřecí dušené s černými houbami.

SHAOXING víno na vaření ("Hua Tiao") - Shao Xing víno na vaření je čínské rýžové víno, podobně jako suché sherry. Ale místo z hroznů, víno je kvašené z lepkavé rýže. Standardní víno na vaření v čínské kuchyni používají podobným způsobem Saké v japonské kuchyni. Víno je známé jako rýžové víno, víno na vaření, Shaoxing, čínské rýžové víno, Shaohsing, Shaoxing, Shao Hsing. Rýžové víno na vaření si můžete vyrobit sami - recept uveden v plné verzi této kuchařky. Je samozřejmě jednodušší si jej koupit.

Názvosloví - pod názvem wej-su je myšleno glutamát sodný, výtažek z obilí. Wej-su se do jídel nemusí přidávat, i když je v Číně obvyklý, a to zejména u vegetariánské kuchyně. Snažíme se jej vynechávat. Bohužel je obsažen i v českých polévkových a jiných kostkách nebo dochucovacích prodiktech. Je proto zdravější a podstatně lepší doma klasicky připravený vývar po čínsku.



Poznámka: WEJ-SU - asijská kuchyně přinesla světu novou, tzv. pátou chuť. WEJ-SU, nebo také AJI-NO-MOTO, MSG a pod., jsou bílé krystalky nebo prášek (výtažek z obilí) známý hlavně jako glutamát sodný, zkráceně glutaman. Dodává jídlu výraznější chuť a ve skutečnosti způsobí, že jídlo je chutné, i když třeba za moc nestojí. Přidává se až před dohotovením pokrmů, protože nemá procházet procesem vaření. Používání tohoto přípravku se nedoporučuje vůbec zejména pro děti do 3 let. Pokud podáváme jídlo dětem, wej-su raději vynecháme. Kromě toho se původně v kuchyni používal výhradně glutaman sodný přírodního původu a moderní průmysl ve velkém vyrábí umělý. Wej-su se používá zejména ve vegetariánské čínské kuchyni. Pokud wej-su vynecháme, vůbec nic se nestane! Doporučuje se dochucení pokrmů domácím vývarem.
Pro opravdu zdravé jídlo vám i dětem, se místo wej-su doporučuje přidávat do všech pokrmů špetku práškového vitamínu C. Práškový vitamín C, dáváme do solničky a používáme jej v malých dávkách u jídel, s nimiž se chuťově snáší. Práškový vitamin C by měl být nezbytnou součástí jídelníčku. Člověk si nedokáže vitamin C vyrobit sám, a tím pádem musí být pravidelně doplňován. Kromě širokého rozsahu blahodárných účinků, vitamin C pomáhá játrům a ostatním orgánům detoxikovat různé škodliviny, brzdí růst plísní a rozkládá alfatoxiny.

Pokud chcete levně koupit vitamín C, napište.



Print Friendly and PDF
Email this page
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky