ČÍNSKÉ ZELÍ SMAŽENÉ - Original Chinese Recipes

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

ČÍNSKÉ ZELÍ SMAŽENÉ

Recepty
ČÍNSKÉ ZELÍ SMAŽENÉ


1/2 hlávky čínského zelí (dolní dužinatá část 30 až 40 dkg), 1/2 lžičky sečuánský pepř (zrnka), 2 sušené chilli papričky, 2 lžíce oleje na smažení, 1 lžička světlé sójové omáčky, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky wej-su (můžeme vynechat).
Čínské zelí očistíme od nahnilých listů, jednotlivé listy oddělíme od hlávky, pečlivě omyjeme, od svazku pak odkrojíme dolní dužinatou světlou část o hmotnosti 30 až 40 dkg, horní listnatou část hlávky uschováme na jiné pokrmy, například pro polévky nebo pokrmy s tofu.

Dužinatou část nakrájíme na kousky o velikosti asi 3 x 4 cm. Nakrájené zelí dáme do mísy a posolíme, necháme chvíli odstát, a jakmile zelí pustí vodu, vodu slijeme. Zelí je nyní připravené ke smažení.

Sušené chilli papričky přelijeme horkou vodou a necháme chvíli změknout, vodu pak slijeme. Můžeme také použít čerstvé chilli papričky.

V pánvi na malém ohni ohřejeme olej, do horkého oleje přidáme zrnka sečuánského pepře, několikrát zamícháme, a když zrnka ztmavnou a ucítíme pikantní vůni, děrovanou lopatkou zrnka vylovíme a vyhodíme. Přidáme chilli papričky a několikrát zamícháme, až trochu změknou. Oheň zvětšíme na velký, přidáme nakrájené zelí a smažíme asi 30 vteřin, osolíme, přidáme sójovou omáčku a případně přidáme i wej-su, a dobře promícháme. Pokračujeme v co nejkratším smažení až je zelí usmažené, ale dosud křupavé a až zelí nepouští vodu. Znovu zamícháme a dáme na talíř, pokrm je hotov.

Velmi ostré!


Toto je nejjednodušší úprava čínského zelí, v Číně také nejobvyklejší. Důležité je rychlé a krátké smažení na prudkém ohni, aby zelí nepustilo příliš mnoho vody. Můžeme dochutit lžičkou chilli oleje, vhodný domácí čínský chilli olej dle receptu. Tento olej spolu se smaženým kořením a sezamovými semínky má velmi pikantní chuť a vůní a hodí se téměř ke všem čínským pokrmům.




Bez komentářů
Flag Counter
Print Friendly and PDF
Email this page
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky